Sztuka i Arteterapia

Stowarzyszenie!

Stowarzyszenie powstało z inicjatywy grupy osób, których pasją jest praca z ludźmi przy wykorzystaniu szeroko rozumianej sztuki i plastyki w celach rozwojowych, terapeutycznych, edukacyjnych. Zajęcia skierowane są do każdej grupy wiekowej, w szczególności dla seniorów oraz dzieci i młodzieży.

W obszarze naszych działań znajduje się szeroki wachlarz warsztatów arteterapeutycznych, integracyjnych, rękodzieła, treningów rozwoju umysłu, prowadzonych przez wykwalifikowaną kadrę specjalistów. Zajęcia prowadzimy w różnych miejscach, w razie potrzeb dojeżdżamy do placówek lub do osób z małą mobilnością.

Misją stowarzyszenia jest:

• propagowanie sztuki, działań artystycznych i arteterapii
  • prowadzenie działań terapeutycznych i rozwojowych za pomocą szeroko rozumianej sztuki
  • integrowanie społeczności i grup
  • działalność profilaktyczna

Swoje cele realizujemy prowadząc m.in.:

• warsztaty arteterapeutyczne dla każdej grupy wiekowej
  • warsztaty kreatywne dla każdej grupy wiekowej
  • zajęcia edukacyjne z elementami arteterapii dla placówek oświatowych i indywidualnych odbiorców
  • treningi umysłu dla seniorów
  • imprezy o charakterze artystycznym dla każdej grupy wiekowej
  • szkolenia dla placówek oświatowych, firm i odbiorców prywatnych
  • plenery malarskie z elementami arteterapii dla każdego powyżej 18+

Zajęcia dopasowujemy bezpośrednio do poziomu i oczekiwań odbiorców, tworzymy warsztaty „na miarę”.

Statut do pobrania: statut.pdf

Joanna Wawrzonek

Pedagog, socjoterapeuta, arteterapeuta i gerontolog w trakcie specjalizacji psychogerontologicznej. Działalność zawodowa początkowo skoncentrowana na pracy pedagogiczno-socjoterapeutycznej, ukierunkowana na dzieci i młodzież z rodzin dysfunkcyjnych i zagrożonych patalogiom.

Magdalena Hinz-Wójcicka

Absolwentka Wydziału Sztuk Pięknych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Arteterapii na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym, wieloletni pedagog, nauczyciel zajęć artystycznych, prowadzi warsztaty kreatywne, nadając im często charakter arteterapeutyczny.

Aleksandra Went

Arteterapeutka, artystka wizualna, autorka instalacji, serii fotograficznych, książek artystycznych, realizacji w technice wideo i filmu. Wykorzystując swoje doświadczenie i wiedzę na temat sztuki, prowadzi manualne warsztaty edukacyjne z dziećmi w wieku wczesnoszkolnym oraz warsztaty ceramiczne z seniorami.

Marta Wrzyszcz

Arteterapeuta, oligofrenopedagog, mgr teologii (Katolicki Uniwersytet Lubelski) i sztuki (ASP Gdańsk), ukończyła także studia podyplomowe z filozofii na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego.

Tola Benedyczak

Arteterapeutka, terapeutka, trener i coach. Na przestrzeni lat tworzyła warsztaty i szkolenia rozwojowe współpracując z różnymi organizacjami pozarządowymi. M.in. współtworzyła projekty przeciwdziałające przemocy, cyberprzemocy oraz dyskryminacji wśród młodzieży ze Stowarzyszaniem "Drogowskazy" oraz wspierała rozwój nastolatek z Fundacją "Nieustraszone". Od lat związana z Gdańską Akademią Seniora (wcześniej Fundacja Inicjatyw Społeczno-Kulturalnych) dla której co roku tworzy autorskie cykle zajęć z rozwoju osobistego oraz treningi umysłów.

Joanna Wyrostkiewicz

Artystka, pedagog, instruktor zajęć kreatywnych dla dzieci i młodzieży. Poza własną twórczością prowadzi zajęcia rysunku, malarstwa i projektowania graficznego w Liceum Plastycznym w Gdańsku oraz jestem członkiem Zarządu Stowarzyszenia Kulturalno - Edukacyjnego „Most” przy Teatrze Miniatura w Gdańsku, gdzie jestem autorem projektu corocznej statuetki Ogólnopolskiego Festiwalu Teatralnego. Organizuje zajęcia plastyczno -scenograficzne dla dzieci i młodzieży na obozach artystycznych w czasie wakacji. Prowadziła zajęcia plastyczne w Klubie Młodego Wrzeszczaka dla dzieci w wieku 7-12 lat.

Agnieszka Grewling-Stolc

Animator kultury, instruktor teatralny, pedagog. Pracuje z dziećmi i młodzieżą.
Od 2010 roku Prezes Stowarzyszenia Kulturalno-Edukacyjnego MOST. Jest pomysłodawczynią i realizatorką dwóch festiwali teatralnych: Ogólnopolskiego Przeglądu Teatralnego KLAKA, organizowanego przez gdański Pałac Młodzieży od 2003 r. do 2008 r. oraz Ogólnopolskiego Festiwalu Teatralnego MOST realizowanego od 2009 r.